Ik heb wel het idee dat ik redelijk mijn weg weet in kraamtradities, maar toen ik pas geleden ergens iets over ‘kraamschudden’ las, moest ik me toch even achter mijn oor krabben. Want wat is kraamschudden nou eigenlijk en is dat niet gevaarlijk voor de baby?
© Alena Ozerova – adobe.stock.com
Waarschijnlijk komt het doordat ik uit de Randstad kom, dat ik niet bekend ben met de term kraamschudden. In Twente is het namelijk een heel normale term voor wat wij ‘op kraamvisite gaan’ noemen. Niks geen baby’s die door elkaar geschud worden dus, een hele geruststelling. Gewoon lekker op bezoek gaan bij de kersverse ouders, met een origineel kraamcadeautje en snuffelen aan de nieuwe kleine.
Het schudden doelt misschien op het feliciteren van de kersverse ouders (handen schudden). Ik kon verder niets vinden over waar de term precies vandaan komt. Maar wel over de oorsprong ervan.
Oorsprong kraamschudden
Het kraamschudden stamt uit de tijd dat er nog geen kraamverzorgsters waren. Toen werd die taak door de buurvrouwen van de kraamvrouw uitgevoerd. Je kent het wel: de moeder bijstaan bij de eerste bad- en verschoonsessies, haar verzorgen en ondersteunen bij het verzorgen van de kleine totdat ze was aangesterkt. Na een week of twee gingen ze – ter afsluiting – samen op kraamvisite en brachten een krentenwegge mee, die tijdens de visite werd uitgedeeld. Met het kraamschudden werd de baby als het ware in de gemeenschap opgenomen.
Geboortebrood
Die krentenwegge is een belangrijke traditie in de Achterhoek en wordt ook wel geboortebrood genoemd. In dit brood zijn krenten, rozijnen, amandelspijs en vanille verwerkt. Het geboortebrood wordt mooi versierd met marsepein en zuidvruchten en in het midden staat een ooievaar. Vaak zet de bakker ook de naam van het kindje en de geboortedatum op de lekkernij.
Het bijzondere aan een geboortebrood (ook wel kraamschudderswegge of pillerwegge genoemd) is dat het het geboortegewicht van de kleine heeft. De kraamvisite kan tijdens het kraamschudden heerlijk genieten van een stukje en het middenstuk met de mooie versieringen wordt vaak gedroogd en bewaard onder een stolp.
Zelf zo’n kraamschudderswegge maken? Lees het recept hier.
Regionale kraamtradities
Baby showers en kraamfeesten zijn all over the place momenteel. Heel modern, maar de meeste tradities en gebruiken bij de komst van een baby zijn al eeuwenoud. Misschien ken jij zelf een speciaal gebruik rondom de geboorte van een baby uit je eigen omgeving? Laat het hieronder in de comments achter.
Of ben jij zelf wel eens bij kraamschudden geweest? Of heb je een geboortebrood geproefd?
Geef een reactie