Het feit dat er een baby op komst is móet natuurlijk goed gevierd worden. Als de zwangerschap op een leuke manier is aangekondigd en duidelijk is of het een jongen of meisje wordt, is het tijd voor het echte werk: een feestje rondom de baby.
Maar… wat is nou precies het verschil tussen een babyshower en een kraamfeest of babyborrel?
Vieren van de komst van de baby
De traditionale kraamvisite – waarbij de ouders wekenlang belangstellenden over de vloer kregen – maakt plaats voor wat grotere feesten. En het is dan ook niet ongebruikelijk om gezamenlijk feest te vieren rondom de geboorte van de kleine. De belangrijkste geboortefeesten kun je onderverdelen in de babyshower en het kraamfeest, ook wel babyborrel of kraamborrel genoemd.
Hieronder leg ik je de belangrijkste verschillen uit.
Tijdstip: wanneer vindt het feest plaats?
Het grootste verschil tussen de shower en de borrel is wannéér het feest wordt gegeven. De baby shower wordt traditioneel vier tot zes weken voor de bevalling gevierd. Het kraamfeest vindt plaats wanneer de baby eenmaal is geboren, zo’n vier tot zes weken ná de bevalling.
- Babyshower >> 4 tot 6 weken vóór de bevalling
- Kraamfeest >> 4 tot 6 weken ná de bevalling
Wie staat er in het middelpunt?
Wanneer de baby nog heerlijk in de buik van de mama zit, staat de zwangere dan ook lekker in de spotlights tijdens de babyshower. Zo’n intiem feestje vier je het liefst met vriendinnen en je moeder en zussen. Echt een vrouwendagje waarbij je als zwangere helemaal in de watten wordt gelegd. Bij een tweede zwangerschap is dat meestal wat minder en vier je meestal een kleiner feestje.
Ook de cadeautjes zijn gericht op de moeder. Een heerlijk verwenpakket, mooie mamasieraden of een cadeaubon voor een heerlijke massage.
Is de baby eenmaal geboren, dan is hij of zij natuurlijk de ster van het feest. Tijdens het kraamfeest nodig je al je familie en kennissen uit die je anders op kraambezoek zou verwachten. Zo heb je in één klap iedereen bij elkaar om je kleintje te verwelkomen.
Hoewel je baby in het middelpunt staat, is het niet per se de bedoeling dat je de kleine spruit de hele tijd aanwezig laat zijn. Zo’n kleintje moet natuurlijk slapen en je kan gewoon het ritme van thuis volgen. Als de gasten maar even een sneek peak van jullie babygeluk hebben gezien. De kraamcadeautjes die de gasten meenemen naar een babyborrel zijn voor de kleine.
- Babyshower >> zwangere in de belangstelling
- Kraamfeest >> pasgeborene in de belangstelling
Wie organiseert het?
De babyshower is iets dat je eigenlijk niet zelf organiseert als je zwanger bent. Moeilijk, want je moet er dus op wachten totdat het ‘spontaan’ gebeurt. Dan heb je ook geen controle wat je precies gaat doen, wanneer, etc. Vaak polsen je vriendinnen je wel vantevoren. En het spannende element heeft ook wel zijn charme.
De baby shower is eigenlijk overgewaaid uit Amerika, maar raakt steeds meer ingeburgerd in Nederland. Sommige zwangeren zijn zelfs teleurgesteld als er geen babyshower wordt georganiseerd voor ze. Of ze springen juist uit hun vel omdat ze er juist geen willen.
Als je écht geen babyshower wil, dan kan je natuur ook voor een alternatief zonder spelletjes kiezen, zoals een verwendagje met vriendinnen of een lunch.
Het kraamfeest organiseer je als kersverse ouders meestal zelf. Of je laat het doen door een kraamfeest-organisator. Dan heb je zelf je handen vrij in de – toch al zo drukke – kraamweken.
- Babyshower >> georganiseerd door vriendinnen
- Kraamfeest >> georganiseerd door ouders zelf
Surprise! Is het een verrassing of aangekondigd?
Een babyshower kan je goed vergelijken met een vrijgezellenfeest. Het wordt meestal in het geheim georganiseerd en als verrassing gepland door je vriendinnen. Het leukste is dan ook als je van niets weet. Meestal plant één van je vriendinnen een gezellig dagje met je en ‘opeens’ staan daar dan al je andere vriendinnen en zussen. Maar je kan ook voor een alternatief kiezen als je niet van verrassingen houdt.
De babyborrel die je zelf organiseert is natuurlijk geen verrassing. Dat heb je zelf helemaal in de hand. Wat het thema is, waar je het viert, hoe de uitnodiging eruit ziet, welke hapjes je aanbiedt en hoe lang het duurt.
Fijn om het overgrote deel al te organiseren wanneer je nog zwanger bent. Want in de weken na de bevalling heb je wel iets anders aan je hoofd. En bedenk dat iedereen graag de kleine wil zien en geen superdeluxe feest verwacht.
- Babyshower >> verrassing!
- Kraamfeest >> vooraf bekend
Locatie: waar wordt het feest gehouden?
Over het algemeen wordt een baby shower in een kleinere omgeving gehouden dan een kraamborrel. Er zijn ook minder mensen bij aanwezig en je kan het eventueel thuis vieren of in een restaurant. Het kraamfeest is misschien handiger om ergens te vieren. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel mensen je uitnodigt en wat je budget is.
- Baby shower >> kleinere locatie of thuis
- Kraamborrel >> grotere locatie (evt thuis)
Tot slot
Tot zover de belangrijkste verschillen tussen een baby shower en een kraamfeest. Meestal worden deze feesten naast elkaar gevierd. Zeker omdat ze allebei een ander doel hebben. En wat is er nou leuker dan het vieren van de komst van een nieuwe baby op de wereld?
Heb jij een babyshower en/of een kraamborrel gevierd? Wat zijn jouw tips?
Goedemorgen,
Wat een enige kraamkado’s hebben jullie gekregen,….
Mijn vraag is waar koop ik dat schattige stoeltje, zodat ik het zelf kan schilderen,..
En de knuffel van je schoonouders zo leuk..waar is deze te koop?
Ik ben zelf oma van een heerlijke kleinzoon van 2 jaar.. Mijn dochter krijgt de 2e, een meisje, eind juni…
Dat wordt genieten voor ons allemaal
Groeten en alvast dank..
In jullie artikel schrijven jullie dat een babyshower gevierd wordt met zus (sen), met moeder en vriendinnen. Bij ons in de familie is ook de schoonmoeder uitgenodigd, maar niet de stiefschoonmoeder. Hoewel deze laatste de gehele zwangerschap oprechte interesse heeft getoond en in het begin van de zwangerschap samen met haar man (de schoonvader van de zwangere) E 1000 spontaan hebben gegeven voor meubels. Ik, de aanstaande stiefoma, kwam er na de geboorte van het kind toevallig achter dat er 2 maanden daarvoor een babyshower had plaats gevonden. Toen ik vroeg naar de reden, waarom ik niet uitgenodigd was, kreeg ik te horen dat ik geen bloedfamilie was. Ik vraag jullie jullie artikel te wijzigen in die zin dat een schoonmoeder ook uitgenodigd hoort te worden voor een babyshower. Jullie hebben geen idee hoe pijn het doet om langs de zijlijn te worden geplaatst.
Hallo Maureen, wat jammer dat het zo bij jullie is gelopen. Een babyshower moet vooral een feestelijke gebeurtenis zijn en er zijn geen vaste regels voor. Ik hoop dat je het een plekje kan geven en dat je vooral volop geniet van de baby. Heel veel sterkte, groeten van Laura