Gaatjes schieten bij kinderen is niet niks en er zijn zoveel meningen. Het staat superschattig, zo’n baby met van die kleine kinderoorbellen. Maar vanaf wanneer kun je dat het beste oorbellen laten schieten en – niet onbelangrijk – is het niet zielig of gevaarlijk voor zo’n kleintje?
In het artikel hieronder lees je alles over oorbellen schieten bij kleine én grotere kinderen.
Vanaf welke leeftijd mag je oorbellen schieten?
Er is de laatste tijd een hoop te doen geweest over oorbellen bij kleine kinderen. Niet iedereen vindt dat je ‘zomaar’ gaatjes mag prikken in de oren van een kindje dat daar nog geen toestemming voor kan geven. In Nederland is er géén minimum leeftijd waarop gaatjes in oren geprikt mogen worden bij kleintjes. Je mág je baby dus gewoon oorbellen geven. Maar veel juweliers stellen zelf een leeftijdsgrens in.
Ik werd onlangs geïnterviewd door FunX over dit onderwerp. Beluister hier het fragment van de uitzending: Oorgaatjes voor baby’s: go of no-go.
Zielig of niet?
In veel culturen is het heel normaal wanneer een baby van een maand oorbelletjes draagt. En ook in Nederland gebeurt het steeds vaker. Maar niet iedereen denkt daar het zelfde over. Denk aan ‘Barbie’ (Samantha de Jong) die bij haar kleine meisje oorbellen liet zetten. Daar waren veel kijkers van Life4You geschokt over. Ook in Engeland liepen de gemoederen hoog op toen een Britse actiegroep duizenden handtekeningen ophaalde tegen oorbellen bij baby’s, omdat het kindermishandeling zou zijn.
Bekende sterren als Kim Kardashian en Giselle Bundchen lieten hun dochters ook op jonge leeftijd oorbelletjes dragen.
Overweging
Ik denk zelf dat de waarheid in het midden ligt. De overweging die je kunt maken is: bepaal ik het voor mijn kind, of laat ik haar later zelf beslissen?
Persoonlijk heb ik gewacht tot mijn dochters zelf konden kiezen. De oudste is nu 13 en wil nog steeds geen oorbellen. De jongste stond op haar 5e verjaardag te trappelen om naar de juwelier te gaan. Het is dus ook per kind anders.
Lees meer over de wettelijke regels in Nederland rondom piercings en leeftijdsgrens.
EditieNL maakte een item over het zetten van oorbellen bij baby’s: Baby geboren: eerst een naam, dan een oorbel. Uit onderzoek onder de kijkers bleek dat maar liefst 60% vond dat het verboden moest worden.
Waar kun je oorbellen laten schieten?
Gaatjes in oren laten maken moet natuurlijk professioneel en hygiënisch gebeuren. Ga daarom altijd naar een ervaren juwelier en vraag vooraf hoe ze werken. Sommige juweliers hebben de regel dat ze pas vanaf 5 of 6 jaar prikken, maar de grotere ketens prikken al vanaf 3 maanden (zie de links van Lucardi en Siebel hieronder).
De gaatjes worden per oor geschoten, of eigenlijk door het oor heen gedrukt. Er zijn ook juweliers waarbij twee medewerkers beide oren tegelijk prikken. Dat is handig als je verwacht dat je kindje na de eerste prik niet meer durft. Neem voor meer informatie over de schiettechniek van jouw juwelier vooraf even contact op met desbetreffende locatie.
Hoe werkt het gaatjes schieten?
Het is een beetje afhankelijk welk systeem ze gebruiken, maar het proces gaat meestal op dezelfde manier. Eerst worden de oorlellen ontsmet en plaatst de juwelier met een jodiumstift een stip op de plek waar het gaatje moet komen. Zo kunnen ze bekijken of ze beide op dezelfde hoogte zitten en mooi in het midden.
Dan wordt de oorbel in het apparaat geplaatst en door het oor heen gedrukt of geklikt. Het is maar een kwestie van een seconde. In het begin zal de oorbel wat branderig aanvoelen, maar dat ebt snel weg.
Hoe bereid ik mijn kind voor?
Als je kindje nog een baby is, dan is er natuurlijk weinig voor te bereiden. Wel is het aan te raden dat je kindje wakker is, want anders schrikken ze zich natuurlijk helemaal een hoedje.
Is je kindje wat groter, dan is het verstandig om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Misschien kun je alvast oorbelletjes gaat uitkiezen. Tegenwoordig hebben ze hele leuke oorknopjes die als zweerknopjes direct in het oor worden geschoten. En laat je dochter onderstaand filmpje eens bekijken, van lieve Meike die ook gaatjes laat prikken.
Aan het filmpje kan je zien dat het best even pijn doet. En wees daar vooraf ook eerlijk over tegen je kind. Het is even doorbijten, maar daarna kan ze de allermooiste oorbellen dragen.
Wat kost het om oorbellen te prikken?
De prijs voor het schieten van gaatjes verschilt per juwelier en beginnen bij €10,00. Bij de prijs is het eerste setje oorbellen inbegrepen. Informeer vooraf even of het verstandig is om een afspraak te maken. Niks is zo jammer als je op pad gaat – vol goede moed – en dat er dan een lange rij staat met allemaal kindjes die voor zijn.
Hoe verzorg je pas geprikte gaatjes?
Ontsmetten en draaien is het advies. Zo voorkom je dat de oorknopjes vast gaan zitten en herstelt het gaatje zich mooi. Het is natuurlijk een open wondje en daardoor is het extra gevoelig voor infectie. Het ontsmetten doe je met wat druppels Sterilon. Dat prikt wel even, maar na een paar dagen voel je er steeds minder van.
Je moet de oorlellen minstens 6 weken extra goed schoonhouden. In deze uitgebreide handleiding over de verzorging van nieuwe gaatjes lees je meer over hoe je dat het beste aanpakt.
Wanneer mogen de zweerknopjes eruit?
Hoe langer je de zweerknopjes in laat, hoe beter het gaatje kan helen. De zweerknopjes laat je minstens 6 weken in. Vroeger waren het van die simpele ijzeren balletjes die helemaal niet mooi waren om te zien. Je wilde het liefst zo snel mogelijke mooie oorbellen in. Maar tegenwoordig zijn de oorbelletjes die ze in de oren schieten al heel leuk op zich.
Mijn dochter koos zilveren oorbellen met glimsteentjes en die heeft ze een paar maanden gedragen. Na de 6 weken mogen ze eruit. Maar wacht niet te lang met het plaatsen van nieuwe oorbellen, want verse gaatjes groeien heel snel dicht.
Wat moet je doen als de oorlellen gaan zweren?
Gaan de oorlellen, ondanks de goede verzorging tóch zweren en zijn de oorlellen ontstoken? Laat de oorbellen – als dat kan – wel in het oor zitten, anders groeien de gaatjes dicht. Een oorlelontsteking is in principe niet ernstig, maar heeft wel zorg nodig. Dep het ontstoken gaatje met alcohol om de oorlel te ontsmetten. Wanneer de ontsteking zich uitbreidt rondom het oor en/of er koorts optreedt, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan.
Help, mijn kind heeft een oorbel ingeslikt!
Oh no, daar moet je toch niet aan denken. Als je zeker weet, of vermoedt dat je kindje een oorbel heeft ingeslikt, dan ik het raadzaam om direct contact op te nemen met je huisarts. Zo’n kinderoorbelletje heeft vaak scherpe onderdelen en dat kan gevaarlijk zijn voor de ingewanden. Er moet wellicht een röntgenfoto gemaakt worden om te achterhalen waar de oorbel is gebleven.
Mag mijn dochter zwemmen met oorbellen?
Hoewel er tegenstrijdige informatie over te vinden is, zwemmen de meeste kinderen gewoon met pas geprikte oorbellen. Ja, het mag dus. Het zou zonde zijn als ze daardoor weken les moeten missen. Houd wel in de gaten hoe de oren reageren op het zwembadwater. Als je ziet dat het extra rood wordt of dat je dochter er echt last van heeft, dan kan je altijd anders beslissen.
Na het zwemmen direct extra desinfecteren en eventueel de volgende keer met een badmuts zwemmen. Al kan dat niet voorkomen dat er geen enkele druppel water op de oorlel komt.
Hoi Laura,
Heb je een tip waar we in de buurt het beste kunnen laten schieten?? Mijn dochter zwemt 14/4 af dan mag ze daarna oorbelletjes ♡ We wonen in de bomenbuurt. By the way heb je de sterretjes oorbellen op voorraad dan bestel ik ze van de week.
Groetjes Renée
Het draaien van de oorbellen werd ons juist afgeraden omdat je dan het wondje open houd.
Ook niet te lang en te veel met sterilisatie druppelen.
Ik weet niet meer precies hoe lang en hoe veel ze aanraadde we kregen een briefje mee.
Ik weet wel dat het in ieder geval anders was dan jaren geleden.
Ik kan mij niet herinneren dat ik veel last had van het schieten van gaatjes in mijn oren. Omdat ik op mijn werk geen oorbellen mocht dragen, of het was niet gewenst, heb ik ze aan het begin van mijn vakantie laten schieten. Daardoor heb ik maar twee weken zweerknopjes in gehad. Die heb ik regelmatig gedraaid en met Sterilon behandeld. Daarna heb ik allen ‘s-avonds en ‘s -nachts oorbellen in gehad. ‘-Avonds omdat ik het leuk vond om oorbellen te dragen, ik had immers niets voor niets gaatjes laten schieten, en ‘s-nachts om de gaatjes te laten genezen.
Het meest vervelende/lastigste vond ik het om telkens mijn oorbellen terug mijn oren te plaatsen. Ik kon het gaatje vaak niet vinden. En als ik het gaatje had gevonden, wilde mijn oorbel vaak niet (helemaal) door het gaatje heen gaan. Gelukkig was mijn vriendin er op de vakantie bij om het te doen. En kon ik het later zelf.