Wie net is bevallen heeft het mooiste cadeau al in handen. Je kleintje is geboren! Maar tegenwoordig willen sommige vrouwen graag beloond worden voor de negen maanden zwangerschap en de bevalling.
In Groot-Brittanië krijgt tegenwoordig maar liefst 40% van de vrouwen baargoud.
Het is natuurlijk ook niet niks zo’n zwangerschap, maar de vraagt rijst of daar een geboortesieraad tegenover zou moeten staan. Baargoud (ook wel kraamgoud, werpgoud of push present genoemd) wordt steeds populairder in Nederland.
Hoewel niet alle mannen de term kennen, gaat menig vader in spe shoppen voor een mooi cadeautje om zijn vrouw te geven als de kleine is geboren.
Wat is baargoud?
Baargoud is een cadeau dat de pas bevallen vrouw op haar kraambed krijgt van haar man. Het idee erachter is dat ze hiermee beloond wordt voor het doorstaan van de zwangerschap en bevalling.
Laten we eerlijk zijn, vaders hebben het natuurlijk ook best makkelijk wanneer er een kindje op komt is. De moeders doen vrijwel al het ‘werk’.
En om haar daarvoor te bedanken geven mannen dan baargoud cadeau, meestal in de vorm van een sieraad.
De armband of ketting wordt een symbolische herinnering aan die bijzondere kraamtijd.
Niet alleen goud
De term baar-‘goud’ doet misschien denken dat het alleen om gouden sieraden gaat, maar dat is zeker niet het geval.
Je kan als werpgoud ook hele mooie zilveren sieraden geven voor de mama, of iets anders moois . Want het gaat erom dat het een cadeautje is speciaal voor háár en niet voor de baby.
Die kleine wordt al genoeg in de watten gelegd.
Mooie traditie of onzin?
De meningen zijn nogal verdeeld. Sommige vrouwen vinden het heel terecht dat ze iets krijgen voor alles wat ze hebben doorstaan. Ze geven zelfs tips aan hun man wat ze mooi vinden om als push present te krijgen.
Andere moeders kunnen zich dat niet voorstellen en vinden de traditie onzin. Voor deze vrouwen is het kindje al het mooiste cadeau dat er is. Ze vinden het zonde dat de vader zoveel geld uitgeeft aan een sieraad voor hun vrouw.
Ik denk dat er voor beide iets te zeggen is.
Zelf heb ik niets gekregen na de bevalling en dat zou ik ook zeker niet hebben gewild. Maar als je het als aandenken ziet aan de kraamperiode, dan vind ik het wel weer een mooi gebaar.
Zo’n sieraad is dan extra speciaal voor je en je moet dan altijd denken aan die tijd. Net zoals vroeger vrouwen een zilveren bedel met een kinderhoofdje kregen, waar de naam van de baby dan op gegraveerd was.
Sieradenmerken die inspelen op baargoud trend
Sieraden blijven met stip op één staan als het om kraamgoud gaat. Zoals ik al eerder aangaf hoeft het niet van goud te zijn. Zilver, verguld of rosé verguld gaat ook prima.
Mama sieraden dragen over het algemeen een symbool dat voor de baby staat. Denk aan babyvoetjes, een hartje of de naam van het kindje. Een voorletter kan natuurlijk ook, zeker als er straks meerdere kinderen in het gezin zijn. Dan kan je de sieraden steeds verder uitbreiden.
Deze sieradenmerken maken mooie cadeautjes om aan het kraambed te geven:
Wat kun je nog meer geven?
Als je een origineel baargoud cadeau wil geven, dat geen sieraad is, dan kun je ook aan iets anders denken. Bijvoorbeeld een verwenpakket van Rituals of een anders fijn merk.
Of parfum. Dat luchtje herinnert je dan ook altijd aan de kraamtijd, en je draagt het met heel veel liefde.
Wanneer geef je het baargoud cadeau?
Als je dan geslaagd bent voor het mooiste en meest originele cadeau dat je voor je vrouw kon vinden (misschien iets dat op haar online verlanglijstje stond), dan geef je het natuurlijk graag zo snel mogelijk aan haar.
Maar wanneer is het beste moment?
Het leukst is om het na de bevalling te geven. Als ze weer een beetje bij de mensen is en de kleine bij zich heeft. Samen kunnen proosten met champagne en beschuit met muisjes. En daar komt het cadeau tevoorschijn: haar baargoud.
Een moment om nooit te vergeten en te koesteren voor altijd.
Celebrity’s en hun push presents
Wie het breed heeft kan het breed laten hangen. Dacht je dat bekende moeders genoegen namen met een leuk armbandje? Nee, deze dames gaan all the way en kregen deze uitzonderlijk dure push presents:
- Kim Kardashian kreeg een diamanten choker
- Beyoncé kreeg een blauwe diamanten ring
- Kate Middleton kreeg een paar oorbellen met amethyst en toermalijn
- Sara Jessica Parker kreeg een bedelarmband ter waarde van 6.000 dollar
- Nicole Kidman kreeg een Cartier ring en
- Adele kreeg een gouden buddha ketting
Om maar wat leuke voorbeelden te noemen. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je wil, maar de intentie waarmee het geven is, is natuurlijk het belangrijkst.
Geef bij je kraamgoud een mooie kaart met een persoonlijke boodschap, dát is wat zo’n cadeau persoonlijk maakt. Kom maar door met die kraamtranen…
Wat vind jij? Is baargoud een mooie traditie of juist een commerciële onzin? Kreeg jij een sieraad van je man toen je net bevallen was? Laat je reactie hieronder achter in de comments.
Ik vind het redelijk belachelijk. Ouderwets, alsof ik mijn kind voor mijn man krijg. Ik ben toch geen draagmoeder? Ik wil zelf een kind en weet dat ik daarvoor enige pijn moet lijden.
Overigens mag manlief me best een sieraad schenken, maar niet als beloning.
Ouderwets is het zeker niet. Ieder moment, en iedere dag is een reden om elkaar waardering te tonen. soms doe je dit met een cadeautje, maar vooral doe je dit door naar elkaar te luisteren en elkaar te steunen. Zelf schrijf ik ook graag over cadeautips, en deze blog lees ik met plezier. Ga zo door! Groetjes, Sophie