Baby tradities, ze lijken steeds populairder te worden. Liet je vroeger iedereen nog weken- of zelfs maandenlang op kraamvisite komen, tegenwoordig kijkt niemand meer op van een kraamfeest waar iedereen tegelijk de kleine spruit voor het eerst ontmoet. Deze tradities rondom de geboorte van een baby worden steeds uitgebreider en daarbij zijn er enkele erg in opkomst.
Hieronder lees je welke 6 originele babytradities uit de VS overwaaiden en steeds meer ingeburgerd raken in Nederland.
Baby shower
De baby shower is met recht de bekendste traditie rondom de geboorte van een baby. Dit feestje is vooral bedoeld om de kersverse bijna-mama in de watten te leggen. De baby shower vindt plaats in de weken vóór de bevalling (dit in tegenstelling tot een kraamfeest, dat ná de geboorte gegeven wordt) en wordt meestal georganiseerd door de familie en vriendenkring van de zwangere. Er zijn heerlijke hapjes, soms worden er spelletjes gedaan met het thema ‘zwanger’ en ‘bevalling’. En natuurlijk wordt ze overladen met kraamcadeaus voor haarzelf en de baby. Soms krijgt ze een kraammand met meerdere cadeaus.
Baby sprinkle
Veel minder bekend is de baby sprinkle. Dit is het ‘zusje’ van de baby shower en wordt georganiseerd bij een volgende zwangerschap. Het is dan alsnog heel leuk om zo’n feestje te hebben, alleen is het wat bescheidener van opzet. Pakte iedereen bij de shower nog helemaal uit, dit keer kun je er alsnog een leuk feestje van maken. Ook de cadeautjes zijn wat anders. Voor een tweede (of derde of vierde) baby heb je toch sommige dingen al in huis en zijn andere cadeautjes veel leuker.
Gender reveal party
Het geslacht van je kindje kun je rond de 20e week van je zwangerschap laten bepalen. Dan weet je door middel van een echo of het een jongen of een meisje wordt. Het leuke van de gender reveal party is dat je er een feestelijk moment van maakt. Meestal staat een grote – neutrale – taart centraal. Deze wordt tijdens de party aangesneden en _ voila – aan de binnenkant ziet iedereen of het een roze of blauwe vulling heeft. Soms krijgt de bakker van de taart een papiertje dat zó bij de verloskundige vandaan komt, zonder dat de ouders het geslacht nog weten. Zij zien dan ook pas tijdens de gender reveal party of ze een zoon of dochter verwachten.
Je kunt het ook op een andere manier onthullen, bijvoorbeeld met een doos waar helium ballonnen in zitten in roze of blauw. Of met een fotoshoot, waarbij je de foto op het feestje onthult. Genoeg manier om het geslacht van je baby te vieren.
Cake smash
Wanneer de baby is geboren en het eerste levensjaar heeft doorlopen is het tijd voor de eerste verjaardag. De traditie om je kindje dan in de taart te laten grijpen met zijn of haar handjes kenden we al. Maar de traditie om daar een hele fotoshoot aan te wijden is wel nieuw. We noemen dat een cake smash, waarbij je kindje de verjaardagstaart ‘smasht’ en het hele schouwspel op de gevoelige plaat wordt vastgelegd.
Maar hoe organiseer je een cake smash? Bedenk vooraf waar je het wil organiseren, of je een fotograaf in de arm neemt en wanneer je het plant. Voor de rest heb je een leuke outfit nodig en een lekker taart. De kleine doet – als het goed is – de rest. Het levert vast een hoop hilarische plaatjes op. En die zijn weer heel leuk om te gebruiken voor de uitnodiging voor het eerste verjaardagsfeestje.
Diaper cake
De diaper cake of luiertaart is niet meer weg te denken als kraamcadeau. Handig, want nuttig, en nog leuk om zelf te maken ook. In Amerika maken moeders de meest waanzinnige creaties en ook in Nederland heb je een heleboel websites waar je voorbeelden kunt vinden hoe je zo’n Pamper taart in elkaar zet. Bij menig drogist kun je ze ook kant-en-klaar kopen.
De luiertaart bestaat doorgaans uit meerdere lagen, die worden samengebonden met mooie linten. Op de taart liggen meestal enkele kleine cadeautjes en bovenop een knuffeltje. Je pakt de diaper cake in met transparante folie, zodat je er doorheen kunt kijken.
Half birthday
De laatste baby traditie die is overgewaaid uit de VS is de ‘half birthday’ of de halve verjaardag. Deze verjaardag vindt plaats, precies een half jaar na de geboorte van de baby. Het wordt gezien als mijlpaal en ook deze mag gevierd worden. Misschien lijkt het overbodig, maar voor sommige verjaardagen is dit wel een uitkomst, ook op latere leeftijd. Denk maar eens aan kindjes die tijdens belangrijke feestdagen jarig zijn. Of voor mensen die liever een feest buiten geven en eigenlijk in de winter jarig zijn.
Op de halve verjaardag van je kindje bak je een halve taart, laat je een half kaarsje branden, zing je een half verjaardagsliedje en krijgt hij of zij een half cadeautje. Er is volop inspiratie te vinden op Pinterest.
Tsja, misschien is de halve verjaardag van alle tradities de minst spectaculaire, maar wie weet hoor je er binnenkort steeds meer over.
—
Aan welke babytradities doe jij mee? En welke kende je nog niet? Heb jij nog aanvullingen op deze lijst? Laat je reactie hieronder achter.
We hebben net de halve verjaardag gevierd van onze baby, en ze had feestelijke kleding aan en een shirt waarop ‘1/2 birthday’ stond. Ook hebben we twee keer een halve taart gegeten (je koop tenslotte toch een hele, ha!).